Tuesday, December 30, 2008

ICR GRADING? ICR SCALE?

ICR adalah singkatan nama bagi Institute of Colustrum Research.Misi Institut ini adalah untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang kolustrum dan menolong didalam menjana serta meninggikan mutu hidup manusia sejagat.Tujuan diadakan Institut ini adalah untuk mengumpul data tentang kolustrum serta mengadakan ujikaji terhadap keberkesanan kolustrum sebagai makanan asas yang sihat atau sebagai sumber nutrisi untuk kegunaan terapeutik.
"Grading" atau pengkelasan mutu kolustrum dibuat oleh ICR adalah untuk kepentingan pengguna supaya mereka dapat mengetahui mutu produk kolustrum yang mereka dapati dari syarikat pemasaran yang berlainan.Dengan ini pengguna dapat membuat keputusan yang terbaik didalam memilih produk kolustrum yang bermutu tinggi.


"ICR Quality scale" adalah skala yang dicipta untuk membuat perkiraan tentang kualiti produk kolustrum. Indikator asas kualiti kolustrum adalah seperti dibawah


Key Quality Indicators (KQI's) of colostrum are as follows:

1) Pasteurization
Semua produk kolustrum haruslah melewati proses pempasteuran.
APA DIA SUSU PASTEUR?
Susu yang telah dirawat pada suhu yang tinggi merigikut salah satu kaedah pempasteuran berikut;
# Kaedah Holding; Suhu susu dinaikkan kepada 63o-65oC dan dikekalkan selama 30 minit dan disejukkan secepat mungkin kepada suhu 3o- 4o C sebelum dipek dan disimpan.
# Kaedah Suhu Tinggi Masa Singkat; Suhu susu dinaikkan kepada tidak kurang daripada 72oC dan dikekalkan selama 15 saat dan disejukkan secepat mungkin kepada suhu 3-4oC sebelum dipek dan disimpan.
Jika susu tidak dipasteur susu akan rosak dimana di dalam susu terdapat banyak globul-globul lemak, yang mana kandungannya juga termasuk enzim lipase. Apabila dinding globul pecah, enzim-enzim ini akan bebas dan akan menguraikan lemak menjadikan susu berubah rasa menjadi masam.Susu yang rosak adalah tidak sihat untuk digunakan.
2) Low Temperature Processing
Pempasteuran adalah pemprosesan yang biasa dilakukan untuk “susu segar”. Susu pasteur hendaklah sentiasa disimpan pada suhu, 3 -4o C.Kolustrum yang diproses tidak boleh terdedah kepada suhu yang tinggi kerana ini akan merosakkan kualiti kolustrum.

3) Immunoglobulins Value - levels of IgG, IgA, and IgM.
Pada masa ini kepekatan Ig G yang tertinggi menentukan kualiti kolustrum yang baik.

4) Growth Factor Values - IGF, TGF, TNF, EGF
Nilai nilai ini akan rosak serta rendah jika terdedah pada suhu tinggi.

5) Immune Factors - Lactoferrin, Cytokines, Lysozyme, Lactoperoxidase

6) Environmental Factors Influencing Quality

7) Quality Manufacturing

8) Additives

9) Solubility (Dispersibility)

10) Science

No comments: